AH alapozás 3. rész

A mini-sorozat lezáró részében a tervezési fázisról olvashattok és egy nagyon fontos fogalomról: a hozzáállásról. Rámutatok olyan jelentéktelennek tűnő részletekre , mint karakternév és mentalitás megtervezése, valamint megpróbálunk választ találni egy évtizedes rejtélyre. Lássuk hát a mai menüt.

Bár ez nem a kérdezz-felelek rovat helye, de egy mailen kapott kérdésre szeretnék válaszolni, melyben a kérdező arra volt kíváncsi, hogy miként döntheti el adott itemről, hogy érdemes e figyelmet fordítani rá és kereskedni vele. Egy új itemnél az első lépést valószínű mindenki meglépte már, aki valaha is AH-zott. "Ez jó, ez biztos elmegy. Be is rakom" - ez a gondolatmenet sokunk fejében lezajlott már. Emberünk berakta AH-ba a kipotyogott/legyártott cuccot és örül az aranykájának, amit keresett vele. De nekünk, goblinoknak meg kell tennünk a következő lépést. Ez pedig a saját piaci tevékenységünk kialakítása a fenti gondolatmenetből kiindulva. Vagyis tovább gondoljuk a fenti két mondatot: "Ez jó, ez biztos elmegy. Be is rakom, és ha sikerül eladni rövid időn belül, lehet megéri kereskedni vele." Ez már egy készülő félben lévő terv, benne a legfontosabb kritériummal, az idővel.


Itt egy picit kanyarodjunk el pár mondat erejéig. A legtöbben tudják, de hátha valakinek újat mondok. Nem a Blockade's Lost Shield eladásával fogunk nagyot szakítani, hanem a sok kicsi sokra megy elvét követve: tehát flaskák, népszerű alapanyagok, gemek, enchant scrollok, armor kitek stb. A craftolt vagy olcsón megszerzett epic tárgyakra csak a bevételünk kiegészítéseként tekintsünk. Legyen szó akár egy friss patchcsel érkező új BOE vagy egy patchek óta BiS itemről; viszonylag sok idő fog eltelni ugyanazon item két sikeres aukciója között. Ennek oka nagyrészt az ára egy épp keresett epic itemnek - nem mindenki engedheti meg magának.

Visszatérve az eredeti gondolatmenetből kiemelt idő szóra. Ha az újonnan felfedezett itemre szeretnénk koncentrálni fontos, hogy egy darabra vetítve gyorsan eladható legyen. Eladhatjuk azt a pajzsot 9000 aranyért jó esetben hetente kétszer, de azalatt a hét alatt eladhatunk egy 100 aranyat érő itemből 30 darabot, egy másik 150 aranyat érőből megint 30-at és így tovább. Sok kicsi sokra megy - ez a mondás különösen igaz az AH-zás világában. Az óránként kettő-három vagy a naponta hat-tíz eladás (a számok persze változhatnak a konkurencia, azaz adott árucikk népszerűségének fényében) jelenti, hogy az item népszerű és megéri komolyabban foglalkoznunk vele. Félreértés ne essék, nem intek óvva senkit az epicekkel való kereskedéstől, mert az is egy nagyon jó piac a maga nemében, főleg új raid insták és patchek megjelenése utáni időszakban. De a vagyonunk nagy részét maximum 1000 goldos nagyságrendű aukciókból fogjuk megszerezni.

Most pedig üljünk le egy kényelmes fotelbe és vegyük fel az elmélkedős pozíciót mert megpróbálunk a jövőbe nézni. Ha most készülünk beleugrani a bizniszelésbe akkor jó ha végig gondolunk pár dolgot, de ha már benne vagyunk egy ideje, akkor sem árt visszatekinteni és véleményezni saját magunk munkásságát. Tegyük fel, hogy már van egy képünk a szerverünkön folyó kereskedelemről, nagyjából tudjuk, hogy mely árucikkek kelendőek, kik a nagy halak és tudjuk, hogy mi mennyi időt tudunk a játékra (és a versenytársak elleni harcra) fordítani. Ezek alapján kell feltennünk magunknak az élet nagy kérdéseit:

Lelki szemeimmel most látom sok olvasó ábrázatát. Mégis mi köze ezeknek a buta kérdéseknek ahhoz, hogy mennyi pénz áll a házhoz? Sokkal több mint gondolnánk, és igen kell egy kis üldözési mánia ahhoz, hogy kellőképpen bele tudjunk gondolni, hogy milyen fontos kérdésekről van szó. Az üldözési mánia kifejezést rögtön javítanám előrelátásra; jobb ha felkészülünk arra, hogy egy idő után érdeklődni fognak felőlünk. Ha jól csináljuk, amit csinálunk ez elkerülhetetlen. Talán nem lesz több egyszerű kérdezősködésnél baráti körben, viszont annál nagyobb az esély, hogy komoly AH-zók elég keményen ránk irányítják radarjaikat. Aktivitásunktól függően egy idő után biztos bele fogunk rondítani valaki üzletébe és ha nem egy AH-zombi bütykére léptünk, akkor bizony egy nagyon rövid időre le fog állni (akár az ellenünk folytatott AH pvpvel is) és energiáit a rólunk kideríthető legtöbb információ megszerzésére fogja fordítani. A múltkor felhozott néhány példán kívül csak az elszántság szabhat határt a nyomozósdinak. Manapság már mi sem egyszerűbb, mint megtudni valakiről, hogy kiféle-miféle, mikor posztol, mivel kereskedik; nagyon jó addonok és weboldalak szolgálnak erre. Ezért is fontos, hogy amennyire tudjuk nehezítsük meg a dolgukat. Ennek egyik módszere a megfelelően felkészített AH-zós karakter(ek) létrehozása.

Rátérve tehát a Melyik karakteremmel AH-zak? kérdésre - tudom az első kérdés kimaradt,de már így is megunta a cikket az olvasók fele és még hol a vége :) - el kell döntenünk, hogy melyik karakterünk legyen az akivel sok vetélytársunk és (remélhetőleg) mégsokabb vásárlónk fog találkozni. Ha minden aukciós procedúrát karakterekre bontunk (Gyphtomi, Enchantpeti, Kovácspisti, Gemelinda) azzal csak azt érjük el, hogy oda-vissza logolgathatunk forgalmas napokon. Ráadásul ha figyelnek minket (neadjisten rájöttek, hogy Enchantpeti egy és ugyanaz Kovácspistivel) felhasználhatják ellenünk, hogy több karakterre osztottuk ténykedésünket, így támadható felületet hagyva magunkon - amíg Enchantpeti online, Kovácspisti alá rakom a blacksmith cuccaimat. Én azt ajánlom, hogy egy fő karakterünk legyen, és csak akkor szervezzük át eladásaink egy részét egy másik karakterre ha már tényleg macerás eggyel megoldani. Átláthatóbb lesz működésünk, azonnal tudunk reagálni PVP esetén ráadásul könnyebben megjegyezhetőek leszünk ha szeretnénk - erről picit később.

A Mi legyen a karakter neve? kérdésköre szerteágazó. Választhatunk nehezen megjegyezhető és kinyomozható nevet, illetve dönthetünk egyszerű, könnyen megjegyezhető név mellett is. Nos, én az egyszerűség híve vagyok és accountom pénzügyi szakembere nem kapott Omggoldyeah, Gimehyurmony vagy egyéb hangzatos nevet. Ennek ellenére ha egy kellően nehezen megfejthető nevet választunk, azzal az utánunk nyomozók egy részének kedvét azonnal el is vehetjük. Ha nem irtózik tőle szemünk, bátran tegyünk bele ékezeteket (Csárdáskirálynő; a külföldiek rémálma a magyar ékezet) de ha igazán agyament nevet szeretnénk guglizzuk ki a különböző nyelvek ABC-jét és helyettesítsük nevünk betűit idegen nyelvek betűivel. Inkább nem sorolok fel példákat, nehogy elszálljon az oldal Bad command or filename feliratú fehér zászlót lebegtetve, mindenki érti mire gondolok. Ha mégsem, szánjunk 10 percet a fővárosunk közepén álldogálásra és próbáljuk megtalálni a legsvédebb svédeket vagy keressük meg Könighersternhargstrom barátunkat, akinek nevében természetesen olyan írásjegyek vannak, hogy becsomagolva őket igen szép karácsonyt szerezhetnénk egy nyelvtörténész ismerősünknek.
Az ilyen nevek előnye, hogy akik nem ismerik a módját, azoknak nehéz felvenni friendlistre. Pro tipp: Más whisper-kezelő addonokról nem tudok nyilatkozni, de WIM addont használva a whisperek egy külön ablakban jelennek meg és az ablak szélén található egy "Add Friend" gomb. Kitargetolva áldozatunkat jobb klikk -> whisper és a felugró üres ablakon már nyomhatunk is az említett gombra; érthetetlen nevű barátunk máris friendlistünk foglya.

Viszont ha azt szeretnénk, hogy megjegyezzék az emberek, hogy kivel is van dolguk (és itt már érintjük a Milyen mentalitású legyen a karakter? kérdést is) válasszunk könnyen megjegyezhető nevet. Ha több időt tudunk fordítani kockulásra és a fenti kérdésre ambiciózus választ adtunk, menjünk a dolgok elébe és segítsük vetélytársainkat nevünk minél könnyebb megjegyzésében. Hadd ránduljon görcsbe a gyomruk, dobják csak el a finom szendvicset, hagyják félbe kedvenc részüket a Baywatchból ha meglátják, hogy online jövünk - mert az biztos, hogy véget vetünk nyugodt AH-zásuknak és alájuk pakolunk. Nem egyszer, nem kétszer, hanem folyamatosan!

Való igaz, kicsit meglódult a harci kedv, de a goblin társadalom agresszívabb részét képviselem; nézzétek el nekem. Azért nem fogok kifestett arccal, áldozataim skalpját lóbálva az utcára vonulni, hogy rituális galamb áldozatot kövessek el... Szegények elfogytak.

Azért fontos már az elején elgondolkoznunk azon, hogy hogyan fogunk viselkedni a jövőben mert a nevünkhöz rögzülni fognak olyan jellemző szavak és gondolatok mint: kitartó-hamar feladja, camper-casual, figyelmes - behúzható a csőbe és társai. Ahogy a játék más területein - legyen az PVE vagy PVP - az AH világában is megvan mindenkinek a véleménye mindenkiről. Csak itt nem "jó dps" vagy "jó pvp-s" gondolatok fogalmazódnak meg ellenfeleinkben, hanem aktivitásunkból és mentalitásunkból leszűrődő benyomások. Egy vérmesebb goblinba futva kezdetét fogja venni az akarat harca, hiszen többen küzdenek ugyanazért a pozícióért. Csak rajtunk múlik, hogy milyen hírnevet alakítunk ki magunkról. Lehetünk könnyű préda, aki hamar feladja a harcot, lelkes amatőr, aki figyelgeti ugyan az aukcióit, de kijátszható. De lehetünk a jelenlétét határozottan nyomatékosító szereplője is szerverünknek. Akiről tudják, hogy ha online, nem tűr mást a piacán és kész megvédeni azt.

Ha magabiztos goblinként rögzül nevünk az ellenfeleink memóriájában egy idő után azt tapasztaljuk, hogy már nem kell annyit harcolnunk. Kitartó munkával elérhetjük, hogy a régen oly harcias vetélytárs már nem akar mindenáron olcsóbb lenni nálunk és önszántából adja át a stafétabotot arra az időre, amíg online vagyunk. Ha nem vagyunk megrögzött pacifisták, bátran vegyük fel a kesztyűt és a szokásos teendőink mellett fordítsunk figyelmet a konkurencia kóstolgatására is. Nem ritka, hogy hetekig rágja egymás idegeit a két ellenfél, de megéri. Amellett, hogy megvédtük piacunkat, hatalmas sikerélményünk lesz, ami energiával tölti fel elfásult posztoló ujjainkat. Persze az élet nem áll meg, mindig lesznek új és ambiciózus emberek, akiknek be kell mutatkoznunk... és be is fogunk.

Még jelentkezem...

Címkék: , ,