Érdekes AH tények Diablo 3 bétából

A most felsorolt tények valahogy elkerülték a közönség figyelmét, de az egyik bétázó a DiabloFans fórumán írt egy érdekes posztot. Az eredetit Auction House Tips and Little Known Secrets néven találjátok. A megállapítások bétából valók, ami azt jelenti, hogy a release AH különbözni fog ettől, úgy álljatok az olvasottakhoz.


Néhány érdekesség, amit Graogg nevű játékostárs tár elénk:
Bizonyos idő után nem lehet megszüntetni az aukciót!
Egy frissen létrehozott aukció az indítástól számítva 5 percig visszavonható lesz, de az 5 perc lejárta után AH-ban "ragad", vagyis legközelebb csak akkor hallunk felőle, ha megvették, vagy lejárt az aukció ideje. Ez az 5 perc a beépített " hú elbasztam" "biztonsági ideje" arra az esetre, ha elírtuk volna az itemért kért összeget. A "biztonsági idő" lejárta után nem veheted ki az itemet, ha oda szeretnéd adni egy haverodnak, vagy az 5 perc letelte után veszed észre, hogy elrontottad az árazást. A legrosszabb hír, hogy undercut esetén sem szüntetheted meg az aukciót, hogy újra berakd alacsonyabb áron. Magyarul ha 48 óra alatt (erről részletesebben lentebb) ha alád raknak ketten - hárman, jó eséllyel búcsút inthetsz az eladásnak. Ez főként a páncélok/fegyverek piacát érinti érzékenyen, hiszen a stackelhető itemeket nagyobb tételben fogják venni a népek, így ott nem lesz ennyire hátrányos hatása az undercutnak. Viszont 2-3 undercut azonos statokkal rendelkező itemeknél boritékolható az aukció sikertelensége.
Az AH-ból vásárolt itemeken CD lesz!

Vagyis, ha egy aukciót te nyersz, a frissen szerzett itemen 24 óra CD lesz. Ez idő alatt nem tradelhető és nem is rakható vissza AH-ba. Ezt egyértelműen azért vezették be, hogy a profi AH-zók dolgát nehezítsék meg, ha az ún. flipping módszerével akarnának gyors/könnyű pénzhez jutni. Jó eséllyel ellehetetleníti azt a módszert is, hogy a saját aukciónknál sokkal olcsóbbakat felvásárolva és visszaforgatva tarthassuk az eredeti árat. Ennek ellenére továbbra is ajánlott a bután olcsón berakott itemek felvásárlása, csupán nem tehetjük vissza AH-ba aznap. A profit ugyanúgy jönni fog, csak várat magára kicsit.
Nem lesz viszont 24 órás CD a stackelhető itemeken, például a goldon.

Anonim Aukciók

Mivel az eladó és a vevő neve is ismeretlen marad, nem lesz lehetséges a vetélytársak követése, kilétük megállapítása. Arra sem lesz mód, hogy bizonyos emberek aukcióit ne listáztassuk ki, elkerülendő, hogy "attól a szemét ninjától/noobtól/szerencsétlentől" vegyünk bármit is. Magyarok vagyunk na... ez nekünk fontos szempont! Elfelejthetjük az alkudozó whispereket is, minden anonim lesz.

Csak egy posztolási időtartam van!

48 óra. Se több, se kevesebb időre sem tehetjük be az aukciókat. Felejtsük el a népszerű (tehát a gyakran undercuttolt) itemek esetén alkalmazott rövid idejű aukciókat.

Félrevezető árak a stackelt itemek vásárlásakor!

Például 50 Subtle Essence vagy 152.000 gold vásárlásakor a rendszer automatikusan a legolcsóbbat, majd az azt követő legolcsóbb aukciókat fogja megvásárolni, viszont keresésnél a legdrágább egységárral fog számolni. Tehát elképzelhető, hogy a papíron 10 goldért/euro-ért megvett cuccért valójában csak 8 goldot/euro-t fizettél.

Armor és DPS értéken alapuló osztályozási rendszer

Ez valószínűleg egy default beállítás, és a release AH-ban bármilyen affix szerint rendezhetjük az itemeket, de jelenleg így áll a helyzet. Amikor rákeresel egy páncélra vagy fegyverre, az első oldalon megjelenő találatok nem mindig mérvadóak. Azok az itemek szerepelnek a leginkább ajánlott találatok között, amelyeknek legnagyobb az armor vagy DPS értéke. Vagyis egy fegyvernél hátrébb kerül a magic findos affix, mint egy enhanced damage-t adó, mert a rendszer úgy értelmezi, hogy a másodikkal "könnyebb ölni", ergó értékesebb. Armorok terén szintén ez a helyzet. Egy jó statokkal rendelkező páncél könnyen a második oldalra kerülhet, mert megelőzik a gyengébb statokkal, de magasabb armor értékkel rendelkező felszerelések. Jelen állás szerint egy páncél, ami +2 állatsimogatás skillt és +10% jókedvet ad valamint 5000 armorja van, értékesebbnek számít (előrébb fogja a rendszer sorolni), mint egy +10 allstat +4 item per loot, de csupán 3000 armoros páncél.
A fegyverek DPS alapon lesznek listázva, a lista első eleme itt sem jelenti azt, hogy az fogja a legjobban megdobni a teljesítményedet. Egy jobb DPS értékkel, de gyengébb statokkal rendelkező item előrébb fog helyet kapni, mint egy lassabb, de brutál statokkal ellátott fegyver.

A bid összege levonódik a pénzedből

Ha bidelsz valamire, az összeg levonódik a pénzedből, mindaddig amíg meg nem nyered az aukciót vagy vissza nem küldi a rendszer a bukott bidelés összegét. Veterán Wow-osoknak ez nem újdonság, az ottani AH mindig is így működött. Azonban ez valamelyest alá fogja ásni a mass-bidelés lehetőségét, hiszen saját vagyonunk határozza meg, hogy mennyit/hányszor bidelhetünk itemekre. Ez a játék elején mindenképp hátrányosnak mondható. Ha ez igaz lesz RMAH esetén is, kétszer is meg kell gondolni, mire bidelj.


Ezek a spekulálások a béta alapján fogalmazódtak meg, tehát elképzelhető, hogy a kiadott játékban egyik probléma sem fog már megjelenni. Még bármi változhat. Jelen állás szerint az AH rendszer már nem is annyira szimpatikus. A neves ókori görög filozófus szavaival élve: "That's Sucks!". Viszont ha a rendszer így marad esélyesebben lehet majd eladni a közepesen értékes itemeket. D2-ben ha valami nem volt perfect, fabatkát sem ért. Most viszont ha elég jó armor vagy DPS értékkel (default érték, sokan fogják így használni az AH-kat) rendelkező itemeket teszel be, lehet megveszi őket egy kezdő/figyelmetlen játékos. Belőlük pedig sok lesz.

A 24 órás CD frissen vásárolt itemeknél szintén egy jó dolog, csökkenni fog a 24/7 AH goblinok jelenléte a piacon, így a casualabb játékosoknak is csurran-cseppen valami. A Blizzard pedig rájuk épít, nem ránk, goblinokra. A 48 órás posztolási időszakkal együtt, jóval több ember fog érvényesülni az AH-zás terén. Ez szintén jó dolog, mert a több ember = több hiba, több olcsón berakott cucc, amit felvásárolhatunk.

Viszont felvetődik egy kérdés:

Mi van akkor, ha véletlenül túl olcsón rakod be az itemet? Hogyan fog működni ez az 5 perces "biztonsági idő"?
Az lenne a logikus, ha a posztolás pillanatától számolódna az 5 perc, és csak a lejárta utána jelenne meg az item AH-ban. Ha azonnal megjelenik, egy figyelmes goblin gyorsan megvenné, ekkor viszont értelmét veszti az amit a Blizzard el akart érni ezzel az 5 perces időintervallummal.

Meglássuk mi lesz, hamarosan újabb patchet kap a béta.Még jelentkezem...

Címkék: , ,