Interjú Nortonnal, a Gold Hungary blog gazdájával

Közkívánatra közkinccsé tétetik a közvagyon igen értékes részével, egy feltörekvő bloggerrel készített interjúm. A mai napon a képzelt celebséggel és az azzal járó skizofrén gondokkal küzdő, megjátszott nőgyűlölő lelki bajos goblin, Norton válaszait olvashatjátok a szokott kérdésekre.
Nagy örömömre szolgált, hogy szakított rám időt. Az alanyok között ő volt az egyetlen, aki kávéval és frissítővel kínált. Sokáig éljen az önjelölt sztárok eme díszpéldánya.

Essünk túl rajta.


GH: Üdvözöllek. Először is engedd meg, hogy megköszönjem, hogy vállaltam az interjút. Bár nem szerepeltél a megkérdezettek listáján, de a nép akarata szent, és választások előtt néha még figyelünk is rá. Szeretnék feltenni néhány kérdést magamnak, ha megengeded.

Norton: Semmi gond, csak pörögjünk, mert kezdődik egy jó sorozat a TV-ben.


GH: Kérlek mesélj magadról pár szóban.

Norton: Legtöbben csak Nortonnak, vagy "Te Rooohadt Szemét"-nek hívnak. Határozott beképzelgésem, hogy kezdem érteni a női lélek rejtelmeit és profi vagyok goblin témákban. (Erről egyébként minden hétvégén beszélek a csoporttársak előtt) A WoW Hungary egyik szerkesztője, valamint a Gold Hungary blog írója vagyok. Miskolcon élek (már látom az látogatottsági adatok zuhanását) és egy állami intézmény gazdasági osztályán dolgozom. Állítólag van PVE érzékem és tagadom, hogy fizettem azért, hogy rajta lehessek firstkill képeken és videókon. PVP-hez viszont olyan suta vagyok, hogy képes vagyok megvágni magam a saját kardommal. Valamikor 2009 elején, a "Haldoklik a WoW" szállóige spammelése helyett az AH-zgatás felé fordultam és anyukám azt mondja, hogy nagyon ügyes vagyok benne, csak vigyem már ki a szemetet.
Szeretem pillangót, a motorokat, a tetoválásokat és mindenért a nőket hibáztatni.


GH: Mióta vagy a Gold bizniszben?

Norton: A játékot 2006-ban kezdtem és hamar a magyar top guildek soraiban találtam magam. Még a KTM-es időkben kapirgáltam Ony hátsó felét egy rugóval, amikor még firerez gearbe kellett öltözni és consumable az volt, hogy beittunk egy healing potit. BC-ben rerolloltam mage-re ami a mainem maradt azóta is. Azonban elfogyott a szufla és valamikor Ulduar idején a játék gazdasági része felé kezdtem el érdeklődni. Akkor ez volt az utolsó lehetőség ami marasztalhatott a játékban. A sikerek, amiket elértem, minden várakozásomat felülmúlták, így hát maradtam.


GH: Miért döntöttél saját blog indítása mellett?

Norton: Akkor fogalmazódott meg bennem az ötlet amikor elkezdtem kutakodni a neten a különböző "How to be mucskosul gazdag" írások után. Alig élt néhány blog és magyar nyelven egy sem volt olvasható. Az akkori ötlet mostanra ért meg. Szeretném megmutatni a téma iránt érdeklődőknek, hogy a játék ezen aspektusa nagyon izgalmas és kiváló időtöltés. Nem beszélve arról, hogy minimális erőfeszítéssel bármit megszerezhettek magatoknak a játékban. Büszke vagyok arra, hogy mindezt magyarul tehetem, ösztönözve ezzel másokat is a minőségi tartalom szolgáltatására.


GH: Mennyi időt fordítasz játékra és a blogodra egy nap/héten?

Norton: Napi szinten foglalkozom a bloggal. Ez alól csak akkor húzom ki magam ha IRL problémák adódnak. Cikkeket írok, stratégiák után nyomozok, emailekre válaszolok stb. Amikor képes vagy videós beszámolókat készítek akkor 4-5 órát is szánok a blogra egy nap, de átlag 1-2 óra jut rá a munkám és egyéb tennivalóim mellett. Egy héten kb 10 és 30 közötti óraszámra jön ki. A HC raidelést kicsivel több, mint 1 éve fejeztem be, már nem tudott lekötni. A játék számomra most az új stratégiák kipróbálását és egy kis altozást jelent.


GH: Mesélnél a legemlékezetesebb üzletedről és bakidról?

Norton: Legemlékezetesebbet nehéz választani. Ide sorolnám a 35k aranyért vásárolt Crimson Deathchargert még a dupe-áradat előtt, a Spectral Tiger megszerzését 300k aranyért. Különösen jackpot aukcióim nem voltak, mindig megfontoltan kereskedtem és sosem kockáztatok. A sok kicsi sokra megy elvét követem. Anno első mage voltam a szerveren, aki portált tudott nyitni Dalaranba. Olyan whisper-áradatot sose láttam még, mint amit egy-egy general csatis portálhirdetés után kaptam. 5x annyit kértem a portálért, és vették, mint kamasz fiú a pornóújságot. Első igazán hasznot hozó tevékenységem is maradandó emlék. BC-ben, Mechanarban farmoltam a ládákat egy félmeztelen rugóval, amit ebből a videóból tanultam. A zöld lootot DE-ztem, de volt, hogy csak simán vendornak eladtam. Baki? Minden olyan figyelmetlenség, ami missclickből adódik. Legutóbb a legújabb TSM tesztelése közben 1800 arany darabáron vettem néhány transmog itemet, mert még ismeretlen volt az új kezelőfelület. AH PVP-ben is maradtam alul párszor, mindig van egy tőled jobb, rafkósabb.


GH: Milyen tevékenységekkel kerested a vagyonod?

Norton: Ha van időm új piacokat keresek. De leggyakrabban az enchantok, gemek és transmog itemek piacán ténykedem. Emellett ha eljön Darkmoon Faire ideje, mindig resetelem 1-2 quest item piacát a móka kedvéért. Glyhekkel foglalkoztam még a legtöbbet, de mivel már nincs időm figyelni és reagálni az undercut-vérfürdőt, jobbnak láttam leállni vele. Új patchek idején mindig figyelem a BOE epikek piacát és lecsapok a visszaforgatható itemekre.


GH: Milyen addonokat használsz?

Norton: Kereséshez főként Auctionatort. Posztoláshoz Auctionatort és TSM-et. AH PVP esetén bevetem az Auctineer hasznos funkcióját, a karakternév szerinti keresést, hogy minél többet megtudjak az ellenfélről. Emellett használok még MySales addont, Altoholicot, Pandát és újabban MogIt addont. Versenytárs figyelésére használom az OnlineFriendsMonitort még. Minden addon elérhetőségét megtaláljátok az addonos posztokban. Nagyon sajnálom viszont, hogy a világ legjobb AH-zós addonja a Bejeweled már nem működik. :(


GH: Mik a terveid a jövőre nézve, mit gondolsz a közelgő kiegészítőről?

Norton: Terveim közt szerepel, hogy hozok egy kávét... pill...
Hát izé, én csak barátokat akarok szerezni és a lányoknak imponálni. A jövőben szeretném, ha minél több WoW és Diablo 3 játékos az én tippjeimnek köszönhetően tehetne szert kisebb-nagyobb, virtuális illetve valós vagyonra. Nagyon örülök a visszajelzéseknek, mert ezek erősítik a tudatot bennem, hogy van értelme csinálni. Élőben néztem a TV-n a Pandaria bejelentését. Az erős wtf?! gondolatok után viszont egyre jobban megtetszett és szerintem, hatalmas durranás lesz. A betát kipróbálva még inkább ezt érzem. Ugyan az alapokig csupaszítva a dolgot semmi nem változott: az epicnek más neve lesz és még mindig meg kell ölni érte a nagydarab fickót. De az olyan újítások, mint például a Pet Battle System nagyon izgalmasak goblin szemmel.


GH: Szerinted milyen irányba halad a WoW/Diablo3 gazdasága?

Norton: Szerintem a WoW gazdaságának jövője a vanity itemek piaca lesz. A Pandaria jobban nyit a casual játékosok felé, mint más kiegészítők eddig bármikor. A Blizzard egyre több jujdejó jujdecuki jujezkell itemet fog a WoW-ba építeni és a jól megszokott piacok mellett ezek az itemek is mérvadóak lesznek. A Diablo 3 gazdaságát nehéz megjósolni. A két játék közt biztosan lesz átfedés (armort átszinező tinták pl). Milliomosok nem leszünk belőle, de talán egy Pamela Anderson poszterre összejön a pénz. A napi sörre való pénzt biztos meg fogjuk tudni keresni vele.


GH: Tervezel aktívan részt venni Diablo 3-ban is, úgy mint WoW-ban teszed?

Norton: Nem. Én utálom a Diablót! Csak hazudozok itten róla, mert a diablo keresőszó hozza a népet a google-ből.


GH: Láthatunk Diablo 3 témájú cikkeket Tőled a jövőben?

Norton: Sosem írnék arról a gonosz és emberéleteket tönkretevő játékról!


GH: Mi lenne az első tanácsod egy kezdő goblinnak?

Norton: Olvass és tanulj. Olvass újra és tedd hozzá a saját gondolataid. Mielőtt belekezdesz szánj pár órát az olvasgatásra. Ne hidd el, amit egy szép oldalba öntött cikk tanácsol. Olvasd el, gondold át, alakítsd azokhoz a viszonyokhoz, amiben te játszol. A hangzatos címeknek ne dőlj be, nem fogsz 416.000 goldot megkeresni egy óra alatt csak azért mert azt írták. Ha belevágsz a gold bizniszbe, szeresd amit csinálsz és kis célokat állíts fel magad elé. Azokat elérve önbizalmat szerezhetsz és kedvet kapsz a folytatáshoz.


GH: Hol látod magad és a blogod 5 év múlva?

Norton: Valószínűleg ugyanitt és ugyanúgy, mint most. Nem leszek sem mocskosul gazdag, sem blogger híresség. A blog élni fog, amíg lesz, aki olvassa. Jól átgondoltam ezt mielőtt elindítottam volna. De persze sosem zárkózom el a lehetőségek elől. Talán a Times magazin egyszer megkeres.


GH: RMAH! Isten ajándéka vagy az Ördög eszköze?

Norton: Ördögien mennyei érzés lesz végre elkölteni a kis Johnny euróját.


GH: Csirke vagy Bacon?

Norton: Fix döntetlen. Bár ha Magyarországra is bejön a szárított bacon (por), halálra fogom enni magam. Az egy isten kaja, próbáljátok ki, ha külföldön jártok.


GH: Köszönöm, hogy időt fordítottál az interjúra. Szeretnél még valamit mondani?

Norton: Köszönöm a lehetőséget, hogy szerepelhetek a blogodon. Rég el akartam mondani, hogy istenkirály csávó vagy és a posztered kint van a falamon. Azért megtanulhatnál már végre szavazást kirakni a blogra meg fórumot hegeszteni hozzá. És hol a podcast? És a livestream?


Ennyi volt mai Ti kértétek rovatunk.
Jó pihenést a hosszú hétvégéből maradt órákra mindenkinek!



Még jelentkezem...

Címkék: , , , ,