Connecting People - a Connected Realms hatásai

A spekulációk ismérve, hogy az adott témán elgondolkodók addigi tapasztalatából, szerverismeretéből és a goblinállomány minőségéből kialakuló halmaz dönti el, hogy milyen irányba gondolkodik a spekuláló. Ezért a levont következtetések egymástól akár merőben el is térhetnek. Egyes számítások beigazolódnak, mások csak részben. Megint mások a kristálygömb anyaghibás oldalára kerültek, ezért eltorzulnak.

Ennek tudatában kéretik olvasni a következő cikket.


Connected Realms / Virtual AHs?


A legfrissebb hírek szerint hamarosan megkapjuk az összevont (összekapcsolt) szervereket. Ugyan részletekbe menően még nem ismeretes ez a feature, de a napokban kiderült információk már elég táptalajt nyújtanak egy óvatos spekulációra.

Nem mennék bele a Connected Realms mély ismertetésébe – mások már megtették helyettem.
Lényeg, hogy fogják a low pop valamint az elszabadult alli-horda arányú szervereket és egy-egy közös kalapba dobva őket próbálnak javítani a kialakult állapotokon.
Leegyszerűsítve: ahol kevesen voltak ott most többen lesznek.

Eddig még nem is lenne baj, de ezzel egyidőben a szerverek aukciós házai is „összeolvadnak”. Aki ennek hallatán hirtelen telítődő AH-kat, megnőtt kínálatot, frusztrált eladókat vizionál, nem téved, viszont nem a teljes képet látja... csak egy részletét.

Ajvé, katasztrófa! Oda a biznisz! – mondhatjátok sokan. Ez nem igaz, és ki is fejtem lentebb, hogy miért. Egy mondathoz szoktasd magad addig is: „A CR (Connected Realms) jó dolog, és mi ennek örülünk.


A Connected Realms hatása a mindennapokra.


Először is le kell szögezni, hogy nem mindenkit fog érinteni ez a változás.
Ahogy fentebb írtam a low pop szerverek lakossága fogja érezni a feature hatását,
valamint azok a realmek, melyeken a frakciók közötti szakadék óriási.
Vagyis: low pop szervereken látszólag többen lesznek, más szervereken pedig változni fog az alliance-horde arány. High pop szervereken szinte nem lesz észlelhető változás, maximum az alliance és horde létszámbeli különbségének halványodása. Azt viszont nagyon halkan megjegyzem, hogy szerintem csak kivételes esetben nyúlnak hozzá a high pop szerverekhez, mondjuk kb 20%-80% aránynál.


Ezért a cikk folytatásában azokra koncentrálok, akiket leginkább érintenek a változások.
Ha sejthető, hogy olyan szerveren játszol, amire hatással lesz a CR bevezetése, figyelmesen olvass tovább.


Nem sokkal az 5.4 élesedése után fog aktiválódni a feature, ez azt jelenti, hogy a szokásos patch-érkezéses készülődést nem fogja túlzottan befolyásolni. Mindenképpen hatása lesz az eladásokra – ezt ajánlatos figyelembe is venni felkészülésnél/tervezésnél – de a patchek érkezésének első szakaszát nem fogja befolyásolni. Magyarul az új engi mount, az új pvp craftolt epicek és a többi finomság a patch első napjaiban a megszokott magas árakon fognak elkelni az érintett szervereken. Valamennyivel kevesebb eladást jósolok a szokottnál, mert sokan fognak kivárni.
Azok, akik úgy gondolják, hogy majd megveszik a cuccokat CR után olcsóbban.

A CR okozta megváltozott állapotok igazi vesztesei az eddig monopolhelyzetben lévő goblinok lehetnek, ha nem készülnek fel arra, hogy változtatni kell eddigi szokásaikon.
A CR sok (nem minden!) esetben megszünteti majd a „csak én árulok ilyet, annyiért adom, amennyiért akarom” jelenséget és arra kényszeríti a kényelemhez szokott goblinokat, hogy gyakrabban ellenőrizzék aukcióikat, neadjisten AH PVP-vel jelezzék az új piaci szereplőknek, hogy rossz embernél próbálkoznak.

Ebből fakadóan érdekes helyzetek is előfordulhatnak: Hajóvonták találkozása… ugyebár.

Ha profin akarod kezelni a dolgot, akkor agresszíven kell fellépned az új vetélytársak ellen.
A feature első heteiben kemény háborúskodás alakulhat ki, hiszen az eddig egyeduralkodó goblinok egy része foggal-körömmel ragaszkodni fog korábbi eladásaihoz.

Általánosságban mégsem ez lesz jellemző, hanem inkább a középszerű goblinok elkedvetlenedése és egy részük inkább bedobja a törölközőt és élvezi eddigi munkájának gyümölcsét.

Összevont szerverek, összevont AH-k… Rengeteg vetélytárs. Semmit sem fogok eladni. Ááá megb*szta a ló is!” – mondják ők, akik mennek, pedig semmi okuk erre.

Hogy miért?

Azért mert elfelejtik, hogy ahol negatívum van, ott van pozitívum is. De még milyen!

Számoljunk csak egy kicsit.

Legyen a low pop szerver népessége 1000 fő.
Ebből goblin 100 fő. (erősen felkerekített szám)
A maradék a potenciális vásárló, azaz 900 fő.

Vagyis csak 1000 játékosra is számolva tisztán +900 lehetséges vásárlót kapsz. És ez a lehető legdurvább, hasra ütésen alapuló becslés. Low pop szerveren tuti nincs 100 goblin, és fentebb említettem a goblinok várható lemorzsolódását is.
Az egy dolog, hogy jön néhány - mondom néhány – új vetélytárs, de velük együtt jön a vásárlóközösségük is (nem beszélve a CR miatt visszatérőkről).
A CR-ről olvasó, belelkesült, pénzt költeni vágyók sokasága, akik végre megvehetik a low pop szerver szegényes árukészlete miatt hiányzó várva várt cuccaikat!

Hát milyen ordenáré lehetőség ez?!


Mire számíts ha low pop szerveren laksz?


A válasz nagyon egyszerű. Úgy képzeld el, mintha hirtelen annyi játékos jött volna a szerveredre, hogy high pop szerverré vált. Ezzel az egyszerű példával nem is ugrottunk el a talajtól annyira, hiszen az újonnan kialakult helyzet pontosan a high pop szervereken megismerhető körülményeknek felel meg. Az előző mondatba elrejtett kulcsszó a megismerhető.

Ha szeretnél felkészülni a szerveredre váró „CR-hatásra”, próbálgatni, gyakorolni a később szükséges technikákat; tölts el egy kis időt high pop szerverek aukciós házaiban.
Ha nincs mivel kereskedned (de hát miért is ne lenne, ott vannak a battle petek), akkor csak figyeld, hogy alakul az általad árult itemek ára. Jegyezd fel az árakat, nézz vissza fél nap múlva, és ezt csináld 2-3 napig. Vagy TUJkálj és vizsgáld meg high pop szerverek átlagárait WoWuctionon.

Valószínűleg sok item olcsóbb lesz, mint megszoktad, de elkeseredés helyett gondolj bele újra.
A nagyobb kínálathoz nagyobb kereslet is társul. Ugyan olcsóbban kell eladnod a cuccaid, de a megszokottnál jóval gyorsabban fognak elkelni; és te is olcsóbban vásárolhatsz be/töltheted fel a készleteid.


Ne feledd hát: A nagyobb gazdaság jobb.
Nagyobb kínálat – nagyobb kereslet.
Olcsóbb árak, de gyors eladás – ennek következtében több eladás is.

Az egyedüli komolyan érezhető negatívum a korábban monopolhelyzetben lévőket érintheti.
Egy nagyobb, pörgősebb gazdaságban kevésbé lehet a piac egy részét egy kézben tartani.
Legalábbis nagyon nehéz.

Konklúzió


Várd a CR-t. Készülj fel. Használd ki az adódó lehetőséget, mert a következő patch még a CR előtt élesedik. Az utolsó nagy eladási dömpingből hozd ki amit tudsz.

De óvatosan raktározz, valószínű 1-2 hét és 5.4 után jön a CR is!
Még jelentkezem…

Címkék: ,