Új kiegészítő, változások – pánik indul!





A Mists of Pandaria lassan elcsendesül, ezt már most érezni lehet az ilyenkor törvényszerűen bekövetkező piaci változásokon. Az emberek elkezdtek takarékra kapcsolni, a hajtás, karifejlesztés, upgrade vadászat helyét szépen lassan a petharcolós, solozgatós „pötyizős” játék veszi át. Ez az eladásoknak rosszat tesz, de okos goblinok ilyenkor kezdik el dörzsölni a tenyerüket és nagyobb figyelmet szentelnek az alapanyagok piacának.
A hosszabb távú befektetések ideje jön el egy kiegészítő utolsó hónapjaiban, gyakorlott spekulálók már rutinszerűen vásárolnák fel az egyre olcsóbb és olcsóbb ore-okat, virágokat, bőröket és enchant alapanyagokat, hogy hónapokkal később 3-4-szeres haszonnal adják el őket. Ez a bevett szokás, ez a bevált módi. Ezt a tuti.  

Legalábbis eddig ez volt…


Régen találkoztam utoljára akkora bizonytalansággal a goblin társadalomban, mint most. Az elmúlt pár hetet a Warlords of Draenor kiegészítőre való felkészülés megtervezésével töltöttem, mégis úgy éreztem magam, mint az évekkel ezelőtti kezdő önmagam. Elbizonytalanodtam, és velem együtt sokan mások is.

Ilyenkor minden fórum második kérdése azzal foglalkozik, hogy mit raktározzunk be a következő kiegészítőre, mivel lehet majd sokat keresni. Az általában segítőkész emberek – szándékosan titkolózva ugyan, de – hasznos tanácsokat látják el a kérdezőt, és egy kis olvasgatás után fel lehet építeni egy vázlatos tervet.

Most viszont bizarr helyzet alakult ki. A kérdezők ugyanúgy megkapják a válaszokat, de a hozzászólások mindig valahogy úgy végződnek, hogy „De ez most nem biztos, hogy jó ötlet!” – Lelövöm a poént: Ugyanis elképzelhető, hogy rossz húzás lenne bevásárolni MOP alapanyagokból!

Az eddig magabiztos emberek/bloggerek egyhelyben toporognak, sőt az ilyenkor megjelenő néhány „AHkirályvagyokrámhallgass” emberek is elcsendesültek.
Egyszerűen nem tudják, hogy merre tovább!

Nem mernek teljes gőzzel belekezdeni a guildbankok feltöltésébe, mert nagy esély van arra, hogy rájuk rohadnak az alapanyagok. Ennek oka pedig a WOD-ban megjelenő Garrison-rendszer és az, hogy a Blizzard átdolgozza a szakmákat.

A szakmák „revampjára” jó példa a Blacksmithing. A BS szakmát fel lehet húzni csupán Ghost Iron segítségével, ez régóta ismert tény. Ez a változás jó húzás volt a fejlesztők részéről, de goblin szemszögből aggodalmakra ad okot. Nagyon kevesen foglalkoztak profession kitekkel és a BS powerleveling alapanyagok piacán sem mozogtak sokan, és ezért nem volt érezhető hatása a piaci életre (én tapasztaltam a low lvl BS alapanyagok iránti kereslet csökkenését).
De mi lesz akkor, ha a Blizzard ezt a példát alkalmazza a többi szakmánál is?

Például tönkretehetné az Alchemy felhúzására (is) szakosodott farmolók/goblinok üzletét azzal, hogy feleslegessé teszi az old content alapanyagok megvásárlását a skillhúzáshoz.
Ahogy telik az idő egyre többet fogunk tudni erről, egyelőre kezeljük csak felvetésként a dolgot. Nincs értelme túlizgulni magunkat, amíg nem tudunk pontosabbat.


Viszont nagyobb aggodalomra ad okot a Garrison. A bevallottan félig bot-szerű új feature.
A player housing wowos megfelelőjéről már több információnk van és – ahogy azt kell – meg is jelentek az első spekulációk. Az igazság az, hogy nagyon keveset tudni a Garrisonról és akár már holnap megváltozhat a fejlesztés iránya. Vegyünk például az egyik leggyakoribb kérdést, miszerint Account Wide feature lesz vagy sem. Már erre a kérdésre is több hivatalos válasz jött. Volt szó arról, hogy karakter specifikus lesz, de emlegettek accwide megoldást is, sőt.
Mindkét verziónál volt hivatalos nyilatkozat (szándékosan meg megerősítést írtam), de talán egy ilyen fontos részt képlékenysége is mutatja, hogy mennyire nincs még átgondolva az egész.

Amit biztosan tudunk, hogy recruitolhatunk NPC followereket és mesterembereket.
A followereket elküldhetjük küldizni de bányászni is, ráadásul offline módban!
Ha Blacksmith NPC-t választunk, recepteket fedezhet fel nekünk és –mint azt tudjuk már- korlátozottan ugyan, de rendelkezésünkre fog állni a Blacksmith szakma is.

A gond az, hogy sok lényeges kérdésre még nem tudjuk a választ.

A Garrison bányászai csak az újfajta ore-t bányászhatják majd vagy más bányába is „küldhetjük” őket?

Mennyire éri meg majd így farmolni az alapanyagokat? Egyértelmű, hogy termelékenységében nem fog felérni egy unalmában bányászgató játékos által kitermelt mennyiséggel, de még így is gyökeresen átalakíthatja az ore-k és barok piacát. A kelleténél hamarabb űzheti a béka segge alá az árakat.

És mi van ha virágozni, skinningelni tudunk küldeni majd NPC-ket, vagy kilogolás előtt megmondjuk, hogy prospecteljék le a 130 stack ore-t, amíg offline vagyunk?

A Garrisonokat nemsokára részletesebben is kitárgyaljuk, hiszen egy nagyin ígéretes ámde ránk, goblinokra veszélyes újításról van szó. Azt már most boritékolhajuk, hogy sok dolgot kell átgondolnunk és új módszereket/stratégiákat kitalálnunk.


Még jelentkezem…

Címkék: , ,