Átállás TSM 2.0-ra

A TSM-ről mindig is tudtuk, hogy nem egyszerű addon.
Nagyon profi, de nagyon bonyolultnak tűnik. Ez sokakat megrémített és inkább eddig lemondtak a TSM által nyújtott kényelemről. A 2.0-ás verzió, első ránézésre tovább bonyolította a helyzetet, és valóban kész rémálommá válhat a beállítása – viszont maximálisan megéri.
Egy helyesen beállított TSM-mel perceket spórolhatunk egy-egy csekkolás/repost, vásárlás, vagy keresés alkalmával, a percekből órák lesznek, amiket más tevékenységre fordíthatunk – „Time is money, Friend!”.

Akik komolyabban veszik az elsőség fogalmát tudják, hogy  milyen érték másoknál gyorsabbnak lenni. A TSM előző verziójáról viszont még tapasztalt felhasználóknak is nehézkes lehet az átállás. Ebben segít ez a guide, amit Marcus Ty leírása alapján készítettem.


A guide azoknak szól inkább, akik már valamennyire ismerik a TSM-et.
Az addonnal most ismerkedők viszont a cikk végén találnak videós magyarázatot teljesen az alapoktól Phat Lewts jóvoltából.

Megnyitva a TSM 2.0 ablakát a következő kép jelenik meg. A modulok száma a letöltött kiegészítők függvényében változhat.



A betűk jelentése:


Fejfájás elleni gyógyszer megvan?
Akkor kezdhetjük!

 

 Groups


A TSM 2.0 talán legnagyobb újítása a „műveletek” bevezetése. Az előző verzióban egyszerűen csináltál egy Groupot, bepakoltad az itemeket, posztolási szabályokat (hány darabot, mekkora undercuttal posztoljon stb) rendeltél hozzá és ennyi. Viszont ezt a műveletsort minden egyes alkalommal végig kellett játszani, ha új Groupot akartál létrehozni. A TSM 2.0 újdonsága a „Műveletek (Operations)” éppen ezt a procedúrát hivatottak segíteni/egyszerűsíteni.
Az addon már külön kezeli a Csoportokat és a hozzárendelt szabályokat.
Ezentúl egy új Csoporthoz hozzá kell rendelni egy előre elkészített „műveletet” vagyis szabályt, nem pedig beállítgatni; azaz a sok fárasztó beállítást elég egyszer elvégezni, az elmentődik és később más és újabb Csoportokhoz hozzárendelhető lesz.

Lássuk a Groups ablakát



A képen a bal oldalon elhelyezkedő menüt érdemes szemügyre venni, ahol a különböző csoportok láthatók. De mielőtt folytatnám, egy pillanatra kanyarodjunk el. Ha megnyitod valamelyik karid szakmáját a következő felugró ablakot fogod látni:



Az addon megkérdezi, hogy szeretnéd e, hogy automatikusan készítsen erről az adott professionról egy Csoportot. Ez esetben egy Alchemy alton kérdezte meg és a „YES!”-re nyomva elkészítette a fenti képen látható Professions főcsoportot valamint azon belül az alcsoportokat. Amint látod a Professions főcsoporton belül csinált egy Alchemy alcsoportot és azon belül további alcsoportokat a craftolt itemeknek és alapanyagoknak (Crafts és Materials)
A Crafts csoportban az összes általad legyártható item belekerült és a Materials csoportba kerültek az alapanyagok. Ez egy hihetetlenül felhasználóbarát húzása az adonnak, ha csak alap dolgokra akarod használni és nem akarod tovább finomítani, akkor tökéletes is.
Vagyis kezdő felhasználók végeztek is a szakmájuk termékeinek csoportba rendezésével!


Persze ahol egyszerűsítés van, ott desszertre „fekete leves” jár. Ha kicsit átláthatóbbá, netán szeparáltabbá kívánod tenni a csoportokat, már bele kell turkálnod a beállításokba.

 

Alcsoportok létrehozása


Ebben a részben alcsoportokat fogunk létrehozni egy JC szakmával. Előzőleg kértük a TSM-et, hogy automatikusan csináljon nekem Csoportot a szakmához. A „Crafted” alcsoportba van beszórva minden itemem, ami zavaró lehet. Kit érdekelnek a BC-s nyakláncok és egyéb kutyafülék?! Célszerű tehát további alcsoportokba rendezni a számunkra fontos itemeket.

Az alábbi képen azt látod, hogy csináltam egy Primal Diamonds alcsoportot a Jewelcrafting/Crafts csoportban és csak a nekem kellő itemeket adtam hozzá az alcsoporthoz.
Az itemek hozzáadása a TSM 1.0-ban megszokott módon történik, az „Item” menüpont alatt.



TSM 2.0 Operations


Az aukciók posztolására és megszüntetésére eddig „szabályokat” kellett rendelni az adott csoporthoz. Például, hogy mennyivel tegyen a legolcsóbb aukció alá, hány darabot tegyen be AH-ba stb. A TSM 2.0-ás verziójában ezt a részt külön választották a Csoportoktól és egy teljesen új felületet kapott. A dolog apropója az, hogy ne kelljen minden új csoport létrehozásánál mindent beállítgatni; legyen elég egyszer létrehozni egy „poszotlási/megszüntetési szabálytgyűjteményt” amit később bármilyen újonnan létrehozott csoporthoz hozzárendelhetünk könnyen. Szöszmötölni persze most is kell, de csak egyszer… és ez nagyon jó húzás volt.

Elkészíteni egy ilyen gyűjteményt bonyolultnak tűnhet, de hidd el, csak addig, amíg megcsinálod az első ilyen beállítást. Utána ráérzel mennyire jó ez a változtatás és azt veszed észre, hogy sorra gyártod az ilyen-olyan beállításokat. Célszerű például létrehozni egy csoportot amibe az olyan itemeket teszed, amiket egyesével-ötösével-tizesével fogsz majd eladni. Én így árultam ki a klánbankomból a „sallangokat” és kerestem 20 ezer goldot olyan itemek eladásával, amik már évek óta csak porosodnak. Beállítottam a „sallangok” csoporthoz, hogy pakoljon be mindent és egy perc alatt megoldottam a sok szemét újraposztolását komolyabb munka nélkül.

Az Operations résznél 5 fület találsz, melyek a következők:


1.    Auctioning – posztolási, megszüntetési és reset szabályok
2.    Crafting – alapanyagár és a craftolt item árainak szabályai
3.    Mailing – altoknak küldött mailek beállításai
4.    Shopping – a Shopping modul szabályai
5.    Warehousing – a Warehousing modul szabályai

Minden csoporthoz legalább egy Auctioning szabályt kell rendelned, hogy működjön TSM-ben. Az alábbi példán a már említett Primal Diamond csoporthoz létre hozunk egy Primal Diamond nevű műveletet (Operations / Primal Diamond). Megj: A képen látható még a lentebb tárgyalt Post fül és beállításai is.




Posztolási beállítások


A Post fülön tudod beállítani az alapvető beállításokat, mint az ció hosszúsága, hány darabot egyszerre (stack size) és mennyit rakjon be ebből (post cap). A Price Settings alatt találod a rémálmot mindenféle értelmetlen értékkel.


Négy beállítást tehetsz itt meg. Ezeket jól gondold át.



Amint látod a mezőkbe nemcsak konkrét értékeket de változókat is lehet írni.

Ezek a következők:



TSM 2.0  név
Jelentés
AucAppraiser
Auctioneer Appraiser ár
AucMarket
Auctioneer Market ár
AucMinBuyout
Auctioneer Min Buyout
avgBuy
Average Buy ár
avgSell
Average Sell ár
Crafting
Crafting költség
DBMarket
AuctionDB Market ár
DBMinBuyout
AuctionDB Min Buyout ár
Disenchant
Disenchant érték
matPrice
Alapanyagköltség
VendorBuy
Érték ha vendortól veszed
VendorSell
Amennyiért a vendor veszi meg
wowuctionMarket
WoWuction Realm Market érték
wowuctionMedian
WoWuction Realm Median ár


Ez még így, magyarosítva sem valami barátságos. Nézzük inkább egy példán keresztül a fenti Primal Diamondos kép alapján.

Úgy állítottam be, hogy a Minimum Price (TSM 1.0-ban Threshold) a Crafting költség 110%-a legyen; de írhattam volna azt is hogy 75% AucMarket. Szeintem átláthatóbb a „110% crafting”. A Normal Price (TSM 1.0-ban Fallback) nálam 120% AucMarket  valamint a Maximum Price az Aucmarket 150%-a. Ezen kívül beállítottam, hogy ne posztoljon semmit ha az item jelenlegi AH ára az én Minimum Price-om, tehát az én minimum áram alá esik.

Ez egy alap beállítás. Persze lehet játszani a különböző képletekkel, mint például a Max és Min függvény bevezetésével. Vagyis mazochisták a Normal Price alá akár ezt is írhatják: Max(120% AucMarket, 1.5 * Crafted), ahol a két feltétel közül a drágábbat választja. Valószínűleg ennél népszerűbb beállítás lesz egy konkrét érték, mondjuk az 506g22s megadása.

Tovább bonyolítva (és ezzel együtt tökéletesítve) a dolgot akár azt is beállíthatom, hogy 6 db Golden Lotus árát vegye alapul: 6 * AucMinBuyout(item: 72238). Itt az item ID-jét kell beírni, amit Wowheadről könnyen kimásolhatsz, de használhatod a Shift+bal klikket is, hogy belinkeld a mezőbe. Ez esetben így fog kinézni a képlet: 6 * AucMinBuyout([Golden Lotus]).

Kis kitérőként említenék néhány szót az ilyen mezőkről. A fent említett mezőkbe nem csak konkrét értékeket vagy függvényeket, hanem egyszerű képleteket is beírhatunk. Az addon kezeli az összeadást, kivonást, szorzást és osztást is a százalék mellett. A műveletekhez a  +,-,*,/ jeleket használhatjuk. Ezeken kívül használhatjuk a zárójeleket is. Így rengeteg lehetőség nyílik meg előttünk, hogy a saját szájízünk szerint árazzuk be egy-egy csoport itemjeit. Ha például azt írom, hogy “150% ((crafting + Disenchant) / 2)” akkor az item crafting ÉS Disenchant érték átlagának a 1,5-szeresét veszi.
Fentebb már bemutattam a min és max függvényeket. Segítségükkel egy egyszerű vizsgálat alapján választhatjuk ki a megfelelő árat. Például a "max(120% crafting, DBMarket, 40g)" azt jelenti, hogy a legmagasabb árat veszi a három vizsgált ár közül. Vagyis azt választja, ami a legnagyobb a crafting költség 1,2-szerese, a piaci ár és 40 arany közül.


Cancel


Az aukciók megszüntetésére vonatkozó beállításokat legjobb ha alapértelmezettként hagyjuk.
Aki mégis szeretné bolygatni kicsit őket a következő dolgokon változtathat:

Reset


Engedélyezve ezt a TSM fel fogja vásárolni azokat az itemeket, amelyek olcsóak és drágábban visszatehetők AH-ba.

Crafting műveletek




Lényeges rész jön. Az itemek craftolási költségének és az itemekből származó profit kiszámításának módja.

A Crafting fül beállításainál (Crafting/Options) a Default Price Settings részében, a Default Material Cost Method alatt veszi a TSM az alapanyagok minimum árát a Min függvény segítségével, és ezt összevetve a Default Craft Price Method alatt található AucMinBuyout  értékkel, kiszámolja a craftolt itemből származó profitot. Magyarul (és egyszerűsítve) az alapanyagárat nézi az AH-ban bent lévő legolcsóbb eladni kívánt item árához és kiszámolja a profitot Ha szeretnéd, nyugodtan változtathatsz a fenti beállításokon saját szájízed szerint.



Maradunk a Crafting fülön, viszont továbblépünk a Crafting Operations részhez.



A Crafting Operations résznél a min és max restock mennyiség mellett beállíthatod a minimum profit értékét is. A fenti példánál én kipipáltam a Default Craft Pricing Methodot (tehát azt mondtam, hogy ne a default beállítást használja) és ehelyett azt adtam meg, hogy az AucMarket árat használja (Craft Price Method).

Craftolás a TSM 2.0-ban


Ha megnyitod valamelyik karidon a szakmádat észreveheted, hogy az alap UI-t lecserélte a TSM a sajátjára. Arra bíztatlak, hogy ízlelgesd és szokd meg, mert sokkal jobb.




Amint látod az ablak kibővül egy Professions, egy TSM Groups, egy Gather és egy Show Queue gombbal. A Professions tab megfelel a régi szakmás ablaknak.
A <> jelben lévő szám jelenti, hogy mennyi skillt húz egy craft és a [] jelek között találod a nálad lévő alapanyagok alapján craftolható mennyiséget.
Tehát a fenti képen a Living Steel 5 skillpontot ad és 1 darabot craftolhatsz jelenleg.



A TSM nagy előnye, hogy itemeket craftolhatsz előzőleg beállított csoportok alapján és listába (Queue) rendelheted őket. Mint a TSM 1.0-ban a Crafting Queue.
Itt jön képbe a TSM Groups gomb, rákattintva egy csodásan ijesztő látvány tárul elénk:



Ha kijelölöm azokat a csoportokat, amelyekből craftolni akarok és megnyomom a Restock Selected Groups gombot, változik a Craft Queue ablak is. A képen kijelöltem az Arcanite Bar és a Gem Transmutes csoportokat és a TSM 2.0 (a hozzájuk rendelt Operations alapján) jelezte, hogy mindössze 4 darab Vermilion Onyxra van még szükségem a craftoláshoz. Vagyis ezeket még be kell szereznem, hogy craftolni tudjak.

Craftolás altokkal


A legtöbb goblin kisebb-nagyobb hadsereget tart a szakmák miatt és rengeteg dolgot craftol ide-oda logolgatva a karakterek között. A TSM már lehetővé teszi, hogy listát készíts a craftolni kívánt itemekről, és ez a lista megmarad az altokra logolás után is. Ez nagyon jó újítás, a régi Quick Auctions 3 addont idézi, ami hihetetlen nagy segítség volt WotLK idején.
Tehát AH-s altoddal elkészíted a listát azokról, amit le akarsz craftolni és az adott karakteredre logolva azonnal fogod tudni, hogy pl 3 darabot kell craftolnod egy glyphből.





Materials modul


A TSM 2.0 Materials gombjára kattintva (J betű a legelső képen) egy listát kapsz a különböző alapanyagokból. Arról, hogy mennyivel rendelkezel belőlük és, hogy mennyibe kerülne a legyártásuk.



A Mat Price árát a TSM a Crafting modulnál kitárgyalt Default Material Cost Method alapján számolja alapesetben. Ez változtatható, ha máshogy szeretnéd kiszámolni egy craft alapanyagköltségét.

Mailing modul


A TSM postázási felülete nagy változásokon ment keresztül. Bevallom, hogy amikor először próbáltam én sírva menekültem tőle. Egy kis szünet után, második próbálkozásra rengeteg türelem árán, de megtanultam, és mára már élni sem tudnék nélküle.
A TSM 1.0 előnye volt, hogy előre beállíthattuk, hogy XY itemet melyik altunknak küldje.
Ezt szintén megtehetjük, csak máshol kell keresnünk a beállításokat. A műveleteknél (Operations) találod. Ha szeretnéd mondjuk az összes Ghost Iron Barodat elküldeni az alchemy-s altodnak, akkor létre kell hoznod egy postázási műveletet (Mailing Operation) és hozzárendelned a Mining alcsoportot, vagy egy igény szerint legyártott csoportot.

A TSM 2.0 megváltoztatja a postaláda kinézetét:



Az alsó két gombot (Open All és Collect Gold) nem kell különösebben magyarázni.

A TSM Groups fülön hajthatod végre azokat a postázásokat, amikhez Mailing Operationst rendeltél. Itt Több karinak egyszerre is elküldheted automatikusan a nekik szánt alapanyagokat, itemeket. Kijelölöd a karaktereket és egyszerűen rányomsz a Mail Selected Groups gombra.
A Quick Send gombbal szintén itemeket tudsz küldeni, egy konkrét karakternek. Légy óvatos ha ezt a funkciót használod, könnyen félreküldheted a vagyonod egy részét. Az Other gombbal lehetőséged van például egy enchanter karakterednek átküldeni a DE-re szánt itemeket. Ilyenkor a TSM automatikusan átküldi a BOE zöld itemeket, de nem árt ellenőrizni, néha nem küld el mindent. Én azt ajánlom, hogy a TSM Groups gombot használjátok, kicsit tovább tart minden karakterhez hozzárendelni amit szeretnél, de a jövőben két kattintásra elküldhetsz mindenkinek mindent a TSM 1.0-ban megszokott módon.

Auctioning Modul


Az Auctioning panel szintén átalakult, de semmi vész! – a dolog logikusan van felépítve.



A korábban létrehozott csoportokból kijelöltem a Crafts csoporton belül az Arcanite Bar, Gem Transmutes, Living Steel és Primal Diamond csoportokat. Semmi mást nem kell csinálnod, mint rákattintani a Start Post Scan gombra és az addon ellenőrzi az összes csoportban lévő item árát és kilistázza a posztolási ablakban:



Itt történik a posztolás a Post gomb megnyomásával. Az addon végighalad a listán, ha valamit nem akarsz posztolni akkor arra az itemre nyomj Skipet.

Félve jegyzem meg, hogy a TSM 1.0-ban működő szupergyors vásárlási makró itt is működik. Ha bízol magadban, és körültekintően jársz el, akkor másodpercek alatt vásárolhatsz több száz stack alapanyagot is akár. A módszert a Szupergyors vásárlás TSM addonnal című bejegyzésben találod.

Nos, aki idáig elolvasta és érti, annak minden elismerésem. Bevallom nekem is sokszor fejfájást okoz egy-egy dolog megértése - hiába na, nem vagyok vérprofi.

Azok megsegítésére, akik telejesen kezdők belinkelek néhány videót, amikben Phat Lewts elmagyarázza és megmutatja élőben is a beállításokat. Érdemes megnézni őket, mert olyan dolgokat is találhatsz bennük, amit itt nem mutattam be.

TSM 2.0 Groups:



TSM 2.0 Auctioning:



TSM 2.0 Crafting:


TSM 2.0 Mailing:


TSM 2.0 Shopping:





Még jelentkezem...

Címkék: , , ,