A Blizzardról és a mikrotranzakcióról

Amikor az Activision felvásárolta a Blizzardot baljós gondolataim támadtak. Egy addig a minőségi játékairól ismert csapat egy pénzéhes cég kezei közé került. Ez komor gondolatokat ébresztett bennem. "Az idő majd engem igazol" - ahogy mondani szokták. Szerintem rossz iránya haladunk. Egy egészséges összeesküvés elméletnek is beillő gondolatmenetet osztottam meg a WoW.hu olvasóival, ami - a kommentek számát tekintve - meglepő indulatokat kavart. Azt ajánlom a cikk olvasása után, olvasd el a kommenteket is.

A jövendölésem beigazolódni látszik, megosztom hát veletek is; kiváncsi vagyok ti mit gondoltok. Kőkemény összeesküvés elméletet következik. Különös eszmefuttatása lesz ez egy évek óta érlelődő gondolat-masszának amit olyan jelzők fűszereznek, mint Actifusion, PaytoWin, F*ck that Loser stílus megjelenése.
Messziről indulunk hát, lesz min elgondolkozni.
Itt szeretném leszögezni hogy ez egy elborult elme magánvéleménye. Spontán partizán-cikkem nélkülöz komolyabb rálátást az ilyen pénzügyi vállalkozások mindennapjaira.

Kezdjünk bele, aztán meglátjuk hova lyukadunk ki - hátha megbánjuk.
A napokban napvilágot látott jelentés az egyes játékok mikrotanzakciós bevételeiről igencsak meggyőző adatokkal szolgált.
A Blizzard „csúfosan” alul szerepelt a maga több mint 200 millió dollár bevételével. Én inkább azt mondom, nem rossz egy, a piacot csak most ízlelgető cégtől. Szépen lassan nyújtóznak a takaró alatt és mindig csak épp annyira borítják ki a bilit, amennyit még elviselünk.


Az évek óta megvásárolható petek? Csak egy későn ébredő, félszeg cég ügyetlen első lépései.
Jövőbeli terveik megvalósításának igazi bétatesztje a Diablo 3 aukciós háza volt. Ott megerősítést nyert a megannyi kimutatásuk és spekulálásuk a játékaikkal játszókról: A játékos nem csak képes hónapokig farmolni egy darab kardért, hanem hajlandó kemény összegeket is leszurkolni érte. Tudják már sokan, ők is, és mi goblinok is – „Lustaság = egyre vastagodó pénztárca”. Le kell viszont tesztelni, mielőtt ráeresztünk egy ekkora változást a fejőstehénre (WoW).

Üzembe lépett a Diablo 3 valós pénzalapú aukciós háza.
„A Nagy Teszt.”
És imádták és mindenki vásárolt. Jól járt a játékos, jól járt az eladó és jól járt a Blizzard is az eladásokból lecsípett jutalékával. Dőlt a lé, csak úgy pörgött a bank account számlálója… aztán Puff. Bejelentik, hogy megszüntetik a valós pénzes AH-t. Végülis van benne logika, csak nagyon keresni kell. Én mindenesetre nem mondtam volna le az ingyen dollármilliókról, de legyünk visszafogottak és mondjunk csak dollárszázezreket. Valami másnak kell lennie a háttérben.

Játszunk el a gondolattal. Mi lenne ha így mondták volna: „Megszűnik a valós pénzes AH. Ezennel lezárul a rendszer nyílt béta tesztje, köszönjük a részvételt. Final polishing következik, némi változtatás után beépítjük a többi játékunkba.” – Mintha csak a kiegészítők megjelenése előtti rendszeres bejelentést olvasnánk. Megízlelték, hogy milyen a mikrotranzakció világa… csoda, hogy rákaptak az ízére?
Már csak valahogy be kell adni a játékosoknak.
(Helyhiány miatt nem csavarok még egyet az elméleten, és húzok párhuzamot az Activision pénzéhsége és kedvenc játékfejlesztő cégünk pálfordulása között. Akik sejtik mire gondolok, bólogatnak – szerencsére ez nem egy Activision rajongói portál. Azt ugye senki sem hitte el, hogy papi pénzel minket, de nem szólhat bele, hogy mikor járunk bulizni?)

Alaposan – és óvatosan – körbejárták tehát a lehetőségeket, tapasztalatot gyűjtöttek és úgy látszik, hogy bizony kezd élesre fordulni a helyzet. Néhány hete látott napvilágot a hír: a Blizzard mikrotranzakciós specialistákat keres.

Ugyan nem biztos, hogy a WoW-hoz szorosan kapcsolódó állásról van szó, de nem tudhatjuk. Ha pusztán felmérni szeretném a terepet és néhány kimutatást készíttetni, tuti nem fix pozícióra veszek fel embereket, hanem megbízok egy külsős céget. Vagy azt a szemüveges kollégát ott a hátsó irodában – látszik rajta, hogy ért hozzá. Nyakkendője is van, meg minden.

Vajon mit hozna egy ilyen volumenű változtatás a WoW-ban?
A jó
Magával a mikrotranzakcióval nincs gond, amíg nem vehetünk pénzért játékbeli előnyt, vagy nem szállnak el az árak. A petek, mountok, kozmetikai itemek eladásában nincs semmi kivetnivaló.
Ha extra csillogást akarok a kardomra, akkor fizessek érte.
Senkit nem zavar, nem jutok előnyhöz másokkal szemben.
Pénzért megvásárolhatóvá tenni egy (jelenleg) maximális szintű karaktert kedves gesztusként is felfogható. Az idő pénz – azaz, akik szeretnék élvezni a játék későbbi szakaszát, de nincs idejük felhúzni egy karaktert adott időre, dönthetnek úgy, hogy pénzzel váltják ki a szintezésre szánt órákat/napokat. Maga a szándék jó, csak mi, a játékosok fogunk visszaélni vele.

A mikrotranzakció jó dolog, ha korlátok közé szorítják.
A pénzért megvásárolható itemek és előnyök legyenek elérhetők egy szimpla játékosnak is, ha keményen megdolgozik érte.
El kell szomorítanom sok olvasót, az instant lvl 90 ebbe bőven belefér, még a szakmák boostolása is.

A rossz
A gond az, hogy a WoW rossz úton jár. Az in-game store-ból Guardian Cub kivételével semmit sem tudsz megszerezni a játékban, ha nem akarsz költeni. Nem lehet színváltós sárkányod akkor sem ha bevállalsz egy orrvérzésig grindelést. Petekkel és mountokkal még nem olyan fájdalmas a dolog – most vessük el az ugyanannyi havidíjat fizetek én is, nekem is jár az Iron Skyreaver felhördüléseket -, de most tudtuk meg, hogy már nem csak karaktert, hanem akár szakmát is húzhatunk majd instant – legalábbis eddig úgy tűnik. Mi lesz a következő húzás? És az azutáni?

A másik gond, hogy a WoW mikrotranzakciói nem is annyira „mikrók”.
Tíz dollárért a League of Legendsben egy jól felszerelt karaktert kapsz és marad pénz még egy-két apróságra, vagy kihozhatsz a legolcsóbb championból 5 darabot.
A WoW-ban mit kapsz 10 dollárért? Egy petet. – Kösz!
Bele se gondolok mekkora összegre fogják belőni egy lvl 90-es kari árát.

És itt csúszik el a WoW. Drága. Egy alapvetően ingyenes játék (LoL) háromszor annyi bevételre tesz szert mikrotranzakciókból, mint a WoW. Nem ér azt mondani, hogy de csak kiegészítésnek használja a Blizzard a mikrotranzakciót. Pénzügyi vállalkozás. Ha tehetnék, az egész fizetésünket elkérnék ilyen-olyan bónuszokért. Ne legyünk naívak.
Drága extrák egy havidíjas játékban. Egy előfizetéses rendszerhez nem illik a pénzért megvásárolható extrák rendszerének jelenlegi megoldása.

És a csúf
Vajon merre haladunk? Szerintem rossz irányba.
Kezdenek elárasztani minket az extra pénzért vásárolható jóságokkal. Armored Bloodwing Fey Dragon, Iron Skyreaver és az új CE mount – mindre időt és munkaerőt áldoztak. Ezalatt mennyi új (értsd nem átskinnelt) mount került a játékba, amit a mezei player kiszedhet? Nulla.
Korai lenne még farkast kiáltani, de nagyon úgy látszik, hogy valahol onnan fentről jött egy ukáz. Szépen lassan ráállnak arra, hogy minél többet költsünk a játékra. Ráadásul drágábban kínálják az extrákat, mint a konkurencia. Ez egyáltalán nem jó tendencia.
Egy cégre könnyen rásüthetik, hogy csak lehúzza a játékosait. Ez a játékosok elpártolásához vezet – és a Blizzard sprintelni kezdett ebbe az irányba.

Egy F2P játékba beleillenek a drágább extrák, egy alapjában előfizetésre épülő modellbe viszont nem. A mikrotranzakció legyen tényleg „mikro”. Máskülönben visít a lehúzási szándék függetlenül a divatos ellenérvektől. Ha nem tetszik nem nézem, nem kötelező megvenni és társai. Ez mind igaz, de a tény attól még tény marad.
A szándék a fontos. És a  szándék ez esetben negatív visszhangokat kelt sokakban. Mondom mindezt úgy, hogy imádom a játékot.
De sajnos elindulni (mit elindulni, rákapcsolni) látszik egy tendencia ami a legerősebb fanboy fejébe is bevillantja a következő kérdést:
Elkurvult a Blizzard?

A válasz nem. Vagyis, reméljük nem. Haladni próbálnak a korral és – lévén még mindig pénzügyi vállalkozás – ez nem róható fel nekik.
Csak rosszul csinálják. A kevesebb több? Én azt mondom, az olcsóból többet visznek. A tavalyi évben közel 1 millió játékos évi előfizetésének megfelelő összeget keresett a cég mikrotranzakciókkal. Többet keresett volna, ha olcsóbbak az in-game store itemek? Sokkal.

Mit hoz(zon) a jövő?
Hölgyeim és Uraim, keményen masszírozzák a tűrőképességünket. Feszegetik a határokat és figyelik a statisztikákat. Ott sem hülyék dolgoznak, akik az egyre szaporodó store-itemekkel próbálják csökkenteni az előfizetők távozása okozta hiányt. Amint megneszelik a kollektív felháborodást, azonnal bedobják, hogy csak hangosan gondolkoztak egy fincsi forró kakaó mellett, nem is volt ilyen a terveikben. A helyzetük nehéz és ingoványos talajon járnak bekötött szemmel. Segítségre van szükségük és ezt ők maguk is tudják. (lásd a fenti álláshirdetést) És valóban, a segítségre most égető szükségük van, hisz nem tesznek mást, mint elárasztják a játékaikat mikrotranzakciós elemekkel gondolkodás nélkül – pusztán mert igazodni akarnak a trendhez.
Elég ha a közeljövőben megjelenő játékaikat nézzük: Heartstone fizetős lapok, Heroes of Storm, hogy csak kettőt említsek... Már a Heartstone bétájában is vehetsz lapokat? Egy béta tesztben?
Szép húzás. De térjünk vissza a WoW-ra.

Valahogy vissza kell fordítani az évek óta tartó bevételcsökkenést és rájöttek ugyan, hogy ezt a csilli-villi cuccokkal és különleges ajánlatokkal lehet, de csúnyán visszafele sülhet el a dolog.
Csak remélhetjük, hogy a következő nagy ötlet egy 15 euroért megvásárolható full transmog szett lesz, nem pedig a szett egy darabja. Vagy 2000-res rating, vagy ilvl 600-as fegyver.

Összefoglalva az egészet egy téli hasonlattal: Egyre gyorsul a banda szánkója lefelé a lejtőn. A gyorsulást élvezik, de nem vették még észre, hogy a pálya végén ugrató van – ami a susnyásba repíti a szánkót, ami bizony el fog törni. Ha nem fékeznek, ugra(t)nak.
Mindezen negatívumok ellenére én türelemre intenék mindenkit. Egy „régi barátunkról” van szó, akibe vetett bizalmunk kicsit megrendült ugyan, de van még új a nap alatt. Még mindig lehívjuk a játszótérre, mert jó vele játszani. Csak egy kicsit elcsavarta a fejét a szomszéd csajszi és hanyagol minket… de még magához térhet.

Címkék: ,