Közös AH: Hogyan hasonlítsuk össze a frakciók árait gyorsan?

Nemrég arra hívtam fel a figyelmet, hogy a 6.0-ás patchben bevezetésre kerülő közös AH mekkora lehetőség a goblinok számára. Ugrásszerűen meg fog növekedni azok száma, akiknek megvásárlásra kínáljuk fel portékánkat. Változni fognak e az árak? És ha igen, milyen mértékben? Sokan szeretnének valahogyan előre felkészülni a megváltozó viszonyok okozta árváltozásokra, erre mutatok egy egyszerű és gyors példát.

Az igazat megvallva még túl korai lehozni ezt az írást, de a körülmények máshogy alakultak. Aktív bétatesztelőként viszonylag jó rálátásom van a fejlesztés állapotára, és nem vagyok elragadtatva – annak ellenére, hogy tudom, a fejlesztés előrébb tart annál, mint amit mi, bétázók kapunk.
A 6.0-ás patch érkezését sem teszem korábbra szeptember – október környéki időpontra, így mondhatjuk,
hogy korai még ezzel a témával foglalkozni.

Azonban néhány nappal ezelőtt baljós hírek röppentek fel az Undermine Journallal kapcsolatban, és emiatt muszáj bemutatni ezt a módszert mielőtt idejétmúlttá válik. A lentebb bemutatott megoldás az árak összehasonlításához ezt az oldalt fogjuk használni.

Akiket esetleg érdekel a TUJ bezárásával kapcsolatos legújabb infók, azoknak egy kis frissítés: Az oldal tulaja Erorus kijelentette, hogy nem pénzügyi vagy technikai okai vannak a TUJ lehetséges megszűnésének. Sokan felajánlották a segítségüket, de köszöni szépen nem kéri. Az oldalt új szerverre kellene költöztetnie, amit gond nélkül képes finanszírozni. A probléma az oldal kódjával van. Aktualizálnia kellene a TUJ amúgysem tökéletes kódját a WoD-ra és a közös AH-kra felkészítve azt, és ez rengeteg időt és energiát venne el tőle. Abban viszont nem biztos, hogy bele akar e vágni egy ilyen nagy munkába, segítséget viszont nem fogad el, mert magának akarja megtartani az oldalt. Reméljük helyesen dönt majd. Na de térjünk vissza az eredeti témára.

Ahogy azt a közös AH-ról szóló cikk végén említettem, nem is olyan nehéz kitalálni, hogy adott szerveren mekkora változásra számíthat valaki. Valójában csak annyit kell tennünk, hogy megnézzük, hogy a szerverünkön milyen a frakcióbalansz, és ahhoz igazodunk.

A 6.0-ás patch utáni árak a most túlsúlyban lévő frakció áraira fognak beállni. Vagyis, ha a szervereden erősen megborult az egyensúly az ellentétes frakció javára, akkor pontos előrejelzést kaphatsz az árak jövőbeli alakulásáról, ha átmész a másik oldalra megvizsgálni az AH-t.

Magyarul, ha már tudod, merre mozognak majd az árak, akkor meg kell ismerned az ottani AH-t, ami természetesen nem abból áll, hogy átlogolsz és megnézed, hogy akkor éppen mennyiért mennek a gemek.

Több alkalommal kell mintavételezést (imádom ezt a szót) tartanod, hogy megismerd a másik frakció piaci körülményeit – különös tekintettel a Book of Goldban részletezett Market Cycle időpontjaira. Ez jó módszer ha például előre fel akarsz készülni az ismertebb AH goblinokból viszont nagyon körülményes állandóan átlogolgatni és kereséseket futtatgatni, ha csak az árváltozás érdekel.

Erre van egy sokkal gyorsabb mód, az Undermine Journal használata!

Kevesebben ismerik az oldal ezen részét, de a TUJ képes a beállított szerver és frakció árait összehasonlítani egy másik szerver frakciójával!

Megnézhetjük a szakmák alapanyagainak árát, de a legyártott és népszerű itemekről is megtudhatjuk, hogy mennyivel olcsóbbak vagy drágábbak a mi viszonylatainkhoz képest.

A főoldalon a felső menüsorban található CRAFTED és GATHERED menüpontokra hívnám fel a figyelmet.


A CRAFTED menüpont alatt találjuk felsorolva az összes szakmát.
Egy szakmát kiválasztva a népszerűbb alapanyagaikat és craftjaikat találjuk.
A GATHERED menüpontban a következők találhatók:


Ha lehívjuk valamelyik listát egy picivel lejjebb egy legördülő menü jelenik meg: a szerverek allis és hordás aukciós házai.


Válasszuk ki azt az AH-t amelyikkel szeretnénk összehasonlítani a sajátunkat és katt a Compare gombra.

A kapott összehasonlításból már könnyen tájékozódhatunk az adatok között.


Excel-zsonglőrök készíthetnek teljesen automatizált összehasonlító táblázatot is, ahova a lista elemeit bemásolva (irányított beillesztéssel) egy egyszerű képletezéssel kiszámolhatjuk a két AH ár közti különbséget.
Pro tipp: feltételes cellakitöltéssel rögtön feltűnővé tehetjük azokat az itemeket, amelyek Alliance vagy Horde oldalon olcsóbbak.

 


Még jelentkezem...

Címkék: , ,