Markco-t banolták Diablo 3 bétából

Végre történt valami érdekes a Diablo háza táján is. Pár nappal ezelőtt derült ki, hogy Markco-t bannolták a Diablo 3 bétájából. Megérte várni pár napot a posztolással, egész érdekes dolgok derültek ki.
Aki nem ismerné Markco-t, az elsők között volt, aki napi szintű ötletekkel segítette a wow goldra vágyók seregét, később fizetős guide-t szerkesztett, amit saját bevallása szerint elég sokan meg is vásároltak. Egy népszerű oldalt és communityt épített fel és ahogy azt ilyenkor szokás, pénzre váltott mindent. A WoW-t hátrahagyva a Diablo-ra irányult figyelme és nekilátott egy új community kiépítéséhez a Diablo 3 Gold Guide blogon. A srác valóban nagy koponya, ha üzleti húzásokról van szó, de ezúttal lehet túllőtt a célon? Vagy csak a Rendszer áldozata? 
Döntsetek Ti, a tovább után a ban körüli hercehurcát ismerhetitek meg.


Minden ezzel a videóval kezdődött.A poszt címe helyesen utalt tartalmára, és ahogy kell, kellően figyelemfelkeltő is volt egyben. Markco mutatott egy nagyon jó módszert hatalmas vagyon szerzésére, de egyben jelezte is, hogy ennyire azért mégsem kellene hozzávágni a playerekhez a goldot, főleg nem az RMAH fizetőeszközeit (jelen esetben Beta Bucks). A posztot ezekkel a sorokkal zárta:
"Blizzard has quite a lot of work to do on their auction house, it is no where near ready for release. Here's hoping they get it right, and that people like myself force them to make corrections where needed.


PS: Will this make it into live? Most likely, though I think it will greatly reduce the value of crafting materials, so I wouldn't mind if it got the axe. Just make vendor items impossible to salvage. End of problem!"

Január 26-án azt írta Twitteren, hogy "Nem tudom mi történt, de a béta hozzáférésem eltűnt. Bug lenne?"

A módszer maga nem buzdított titkos exploit kihasználására, a World of Warcraftban évek óta ismert trükköt alkalmazta Diablo 3-ban is. Vendortól vehető mágikus itemeket bontott alapanyagaira és azokat adta el AH-ban illetve RMAH-ban. Ez ellen a Blizzardnak sosem volt ellenvetése, a szélsőséges eseteket (amikor már tényleg piszkosul könnyű volt pénzt szerezni ilyen módszerrel) úgy oldotta meg, hogy kivette a játékból az adott itemet vagy objektumot. Éppen tegnap említettem egy ilyen esetet a Transmog poszt elején. Szó sem volt tehát a ban után kapott emailben jelzett "exploting the economy" tevékenységről.

Kis kitérő: Aki nem ismerné a WoW-t annyira: akkor szoktak ezzel az indokkal banolni, amikor olyan mértékű kereskedelmet bonyolítasz a játék aukciós rendszerében, ami más játékosok kárára megy, azaz rontja a játékélményt. Példával élve: beraksz mondjuk 1000 Alapanyag of the Craftolás-t de nem stackelve (20-asával mondjuk), hanem egyesével és ezáltal az aukciós oldalakon szinte csak te fogsz látszódni. Szinte mindenki tőled vásárol, mert senki nem fog több oldalt lapozni, hanem inkább megveszi tőled egy "Dögölj meg" mondatot elmormogva.
Ez csak egy példa, de jól látszik belőle, hogy ezzel tényleg rontod más játékosok élményét, és ez valóban "exploiting the economy".

A ban ennek ellenére megtörtént. A srác felhívta telefonon a supportot, ahol a "leszarom" kategória mintapéldányát kapta : "We do not support Diablo 3 Beta customer service in any way, shape or form. Go ask on the forums for assistance."

A ban kapcsán küldött emailt Markco meg is mutatja a Proof: Banned for Exploiting Economy írásában. A support kiemeli, hogy minden ötlete ELŐTT hívja fel őket telefonon, a későbbi problémák elkerülése érdekében. A srácot ismerve ez legalább napi 2 telefont jelentene, ha csak a teljesen új ötleteket nézzük. De álljon már meg a menet egy pillanatra...
Adunk nektek egy lehetőséget valós pénzkeresésre, de minden egyes aukcióból lecsípünk magunknak egy kis részt, mert mi biztosítjuk a lehetőséget erre. Ez ok, ezzel nincs semmi gond. DE! De ha túl jól csinálod és túl jól keresnél vele banolunk?! Ez mi?
Az már csak fűszer az egészre, hogy szinte engedélyt kell kérnie, minden egyes pénzszerzési ötlet kipróbálására. Lehet nem is működik, de hívja fel a supportot előtte.

"...I would definitely recommend staying away from anything that might be construed as exploitive, and make sure to give us a call or put in a ticket BEFORE you do anything that might cause us to focus on your D3 account."

Anyúúúú, lemehetek a játszótérre?


Összegezzük az eddigieket.


Aztán... Furcsa módon a hivatalos álláspont megváltozott. Bár nem bizonyítható teljesen, hogy hivatalos forrásból jött a következő email, de jó esély van rá. Ebben az emailben elmagyarázzák, hogy megsértette a Terms of Use-t, mégpedig azzal, hogy a Diablo 3-t reklámozásra használta engedély nélkül. Pontosabban: "unlicensed game guide" eladását nem nézték jó szemmel és banolták az accountot.

Felmerül néhány kérdés:


Nem értek egyet Marcko minden múltbéli tettével, de (a jelenlegi információk birtokában) én Neki adok igazat. Blizz talán most túlzásba vitte. Reméljük a napokban több információhoz jutunk.
Még jelentkezem...

Címkék: ,