Cataclysm zárás - első gondolatok

A pandás hírek áradata egyben jelzi azt is, hogy a Cataclysm az utolsókat rúgja. Már nem lesznek új patchek/változtatások, amikre új stratégiákat lehetne építeni. Egyes Catás matériák iránt csökkenni fog a kereslet, mások pedig újra virágkorukat élhetik majd az új kiegészítő megjelenésével. Az állóvizet már nem tudjuk felkavarni, ideje átmenni gyűjtögető üzemmódba és a lehető legtöbbet kicsikarni a Catából maradt időből.



Azt már biztos észrevettétek, hogy egyes piacokon csökkent az eladók száma. Valamiért már nincs annyi AH PVP mostanában, néhány eddig gyakori név a friendlistről pedig napok/hetek óta hiányzik. Ez az ilyenkor szokásos játékosszám-csökkenésnek tudható be. Egy kiegészítő vége felé csökken az aktív játékosok száma, sokan ráunnak a játékra, mások új content híján pihentetik a WoW-ot az új kiegészítő érkezéséig.
Nincs ez másképp most sem, hetek óta tapasztalható a legtöbb piacon az árak csökkenése, és akár hiszitek akár nem, még csak most fognak igazán csökkeni az árak. Amint realizálódik a játékosok nagy részében a "Hell, it's about time!" effektus, elkezdik kiárulni a megmaradt készleteiket, attól félve, hogy rájuk szárad.
Hatalmas hibát követnek el, bagóért adnak túl később értékes dolgokon.

Vegyük példának a Carneliant vagy az ore-okat. A Carnelian ára elkezdett zuhanni és Obsidium és Elementium ore-ból is egyre gyakoribb az olcsó tétel. Carnelianból például majd 400-t vettem féláron az elmúlt 3 napban. De a virágok és a különböző Volatile változatok ára is egyre jobban csökken. Megjelentek az eddig - a biztonság kedvéért - mindent elpakolgató játékosok és a meggondolatlan AH goblinok, akik felhalmoztak sok száz alapanyagot és egyéb árut. Félve attól, hogy rajtuk marad a készletük nagy része, ki fogják árulni őket. Sok itemet nevetséges áron is akár.

Közeledik tehát az az időszak, amikor mi, goblinok bevásárolhatunk ismét és egy csinos kis raktárkészletet tehetünk el a Mists of Pandaria első hónapjaira. Ha megjelenik az új kiegészítő, a frissen megtanult enchantok/fegyverek/armorok/flaskák és egyebek iszonyú drágák lesznek az átlagos játékosok számára, éppen ezért a Cataclysmban megszokott tételek kiszórásával ismét egy 4.3-as patch első napjaiban megtapasztalt vásárlási lázat lovagolhatunk meg.

Ahogy az idő múlik, egyre jobban változni fog a kereslet - kínálat aránya minden szerveren. Bár a szerverek más és más gazdasági élettel rendelkeznek,  de szerencsére léteznek univerzális itemek, melyekről már most megjósolható, hogyan változik az értékük a jövőben.

Biztosra lehet venni például, hogy a szakmákat húzni akaró játékosok minél olcsóbban akarják megúszni, ezért addig húzzák a skillt a catás alapanyagokból, amíg csak lehetséges.
Jó stratégiának mondható tehát a még skillt adó receptek (csakis a sárgák!) nyersanyagainak begyűjtése és az első napokban való eladása. Ilyen például az Engineering szakmát tekintve a Gnomish X-Ray Scope a maga minimális alapanyagigényével.

De lássunk egy rövid listát azokról az itemekről, amik iránt biztosan megnő a kereslet MoP megjelenése után:

A táskák egy másik fajtája a különböző profession bagek, melyekből a - leggyorsabb szintezés miatt - gyűjtögető szakmákat felvett pandák előszeretettel fognak vásárolni egy - egy darabot.
Nézzük azokat az itemeket, amiknek az ára jó eséllyel csökkeni fog az elkövetkező hónapokban.


Lesz még szó a MoP-ra való felkészülésről és a Cataclysmtől való búcsúzásról. Addig is: ha egy adott itemről szeretnétek eldönteni, hogy vajon mennyit érhet, nézzétek meg a WotLK-es megfelelőjét. Jó támpontot adhat a spekulációkhoz.


Mostanában megszaporodtak a blogos emailre kapott levelek is, köszi mindenkinek, aki írt. Mindig nagyon jó őket olvasni és sokat segítenek ihlet-szegény napokon :) Talán egyszer tartunk egy "Norti bácsi levelesládája" napot is. Majd jól elénekeljük a Kumbaya-t! :)

Ne feledjétek a mottót: “Tanuld meg a játékszabályokat aztán már csak játszanod kell – persze mindenkinél jobban!” (Albert Einstein)




Még jelentkezem...

Címkék: , , ,